Využití medu při nachlazení

Inspirujte se lidovými recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

S nachlazením se lidé potýkají ve všech koutech naší planety. Rýma, bolení v krku nebo teplota se nevyhýbá Mexičanům, Japoncům ani Ukrajincům a každý národ na ně má svoje tradiční recepty. Inspirujte se, jak se dá proti těmto neduhům netradičně bojovat. Více se dozvíte ZDE   (http://fresh.iprima.cz/inspirujte-se-lidovymi-recepty-proti-nachlazeni-chripce-z-celeho-sveta)

 

Využití medu při nachlazení

Denní dávka medu

Podle starých domácích receptů je vhodnou  prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně. Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.

Doporučení

Med zvyšuje účinek všech přírodních léčivých prostředků, které se užívají při nachlazení. Když si léčíte rýmu nebo bolení v krku, nezapomeňte přidat do svého repertoáru také med jako dodatečný lék.

Čaj s medem

Recept na čaj podávaný při nachlazení, jehož účinek zvýšíme přidáním medu:

- 40g celých šípků (se zrníčky)
- 20g listů meduňky
- 20g květu heřmánku
- 20g lípového květu

Dvě čajové lžičky směsi přelijeme 1/4 l horké vody a necháme  15 - 20 min pod pokličkou ustát. Přidáme podle chuti 1 - 2 lžičky medu na šálek. Čaj pijeme vlažný.

Vitamínová bomba

Míchaný nápoj z heřmánku, čerstvé šťávy z jižního ovoce a medu posílí obranné schopnosti našeho těla při nemocech z nachlazení. Měli bychom jej pít nejen jako lék, ale i kvůli prevenci.

- 100 -150 g medu
- 2 vrchovaté polévkové lžíce heřmánku
- 1 citrón
- 1 grapefruit nebo pomeranč

Do litru horké, nikoli však vařící vody nasypeme 2 lžíce heřmánku a necháme 10 minut ustát. Potom scedíme, přidáme šťávu s citrónu, grapefruitu a osladíme medem. Komu se zdá grapefruit příliš kyselý, může jej nahradit pomerančem, který navíc obsahuje i více vitamínu C.

Citronová šťáva s medem

Do 1/4 l teplé vody  zamícháme šťávu z jednoho citrónu. Osladíme dvěma čajovými lžičkami medu. Směs pomalu pijeme po doušcích.

Proti kašli a chrapotu

Šalvějový čaj oslazený medem se hodí nejen k pití, ale i ke kloktání.

Medová ředkev

Recept vypadá sice  exoticky, ale v lidovém léčitelství se v některých zemích stále používá. Vydlabeme jednu ředkev a otvor naplníme medem. Na teplém místě nechte med v ředkvi několik hodin působit a potom vše snězte.

V čaji i  v mléce

Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 - 50 ° C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce. Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.