Medovník a další recepty
Med má široké uplatnění v kuchyni počínaje jako sladidlo, přes cukrářské výrobky až po různé úpravy masa. Postupně bude hledat a na našich stránkách uveřejňovat různé zajímavé recepty s využitím medu. Jako první jsme si pro Vás připravili více jak 30 různých receptů na výrobu medovníku, marlenky a různých medových řezů, které jsme našli na internetu. Doufáme, že recepty budou pro Vás inspirací k vyzkoušení a budeme rádi, pokud se s námi i ostatními podělíte o další zajímavé recepty, nebo zkušenosti s medem v kuchyni.
Všechny recepty naleznete v příloze ...
Přílohy k článku | ||
Jméno souboru | Popis | Velikost |
medovniky-00000002-.pdf | 1276.2 Kb |
Vídeňská káva s medem
Kdo neochutnal kávu s medem, vždycky se moc diví této zvláštní kombinaci. Ale zkuste ji a zjistíte, že je naprosto úžasná. Nejenže uděláte něco pro své zdraví, ale hlavně si moc pochutnáte.
Ingredience:
- 1 malé silné espresso
- 200 ml mléka
- Šlehačka do tuha ušlehaná
- Skořice
- 1 lžíce medu
Postup:
- Do vysoké sklenice na dno nalijete med.
- Mléko ohřejete a případně našlehejte.
- Nad hladinou medu držte lžíci a z konvičky pomalu lijte na lžíci mléko, aby zůstalo nad medem a nesmíchalo se.
- Na mléko naklaďte lžící šlehačkou. Vlijte opatrně a pomalu espresso. Mělo by vytvořit pruh pod šlehačkou a neprostoupit do celého mléka.
- Zamaskujte stopu ještě jednou lžící šlehačky, posypte skořicí a pokapejte medem.
- Podávejte s úsměvem a voňavými skořicovými sušenkami.
Recepty na přípravu medu pampeliškového, sedmikráskového a z černého bezu
Pro zájemce o ochutnání medů jiných chutí jsem připravili 3 zajímavé recepty, které můžete právě v následujícím období po rozkvětu pampelišek, černého bezu a sedmikrásek sami vyzkoušet. Poté se můžete s námi podělit o Vaše názory i názory přátel kteří tyto medy – sirupy ochutnají a také zaslat další zajímavé recepty.
Pampeliškový med
Pomáhá při léčbě nachlazení a kašle.
K přípravě potřebujete:
400 velkých rozvinutých květů pampelišky, 2 celé omyté citrony bez jadérek, 2 kg krystalového cukru
Příprava:
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr.
Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou) vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.
Med z černého bezu
K přípravě potřebujete:
45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů, citron, 2 kg cukru
Příprava:
Ke květům přidáme dva litry vody, jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání. Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky, převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.
Sedmikráskový med
Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek.
K přípravě potřebujete:
500 květů sedmikrásek 3/4 l vody 2 citróny 75 dkg krystalového cukru
Příprava: viz. pampeliškový med