Pro členy

Postup odběru měli 2015

STRUČNÝ POSTUP odběru vzorků

zimní měli na varroázu

 

  1. OČISTI PODLOŽKY - Po posledním ošetření je potřeba počkat minimálně týden (10 dní) a pak je nutné vyčistit podložky a na dno úlu je zase vrátit.
     
  2. SBÍREJ MĚL CELÝ MĚSÍC  -  Měl padá na dno a na podložky minimálně měsíc. Podložky musí pokrývat celé dno.
     
  3. VZOREK Z KAŽDÉHO STANOVIŠTĚ - Měl odebíráme na každém stanovišti zvlášť! Z měli ze všech včelstev na tom konkrétním stanovišti (nejenom z některých) vytvoříme jeden směsný vzorek. Mrtvolky se v tomto případě nevyšetřují, proto je třeba z měli mrtvé včely odstranit. Při větším množství včel v měli je nejvhodnější všechnu měl z podložky přesypat přes mateří mřížku nebo pletivo s oky 3×3 až 4×4 mm, aby propadli roztoči - NIKOLI PŘES SÍTO!
     
  4. USUŠIT PŘI POKOJOVÉ TEPLOTĚ -  Měl nechte vysušit nejlépe na novinách při běžné pokojové teplotě. Nesušte měl na topení. Jinak se vosk ohřeje a slepí, vytvoří hrudky, ze kterých nelze zjistit skutečný počet roztočů.
     
  5. ZABALIT A OZNAČIT- Suchou měl sesypte do suchého a čistého kelímku, nejlépe od jogurtu, uzavřené prodyšnou tkaninou (plátno, papírový kapesníček), která je fixována gumičkou. Naprosto nevhodné jsou řídké tkaniny, jako záclony. Obal označte, jménem chovatele, názvem stanoviště a počtem včelstev. Číslo vzorku doplní zdravotník a to musí odpovídat číslu na seznamech.
     
  6. ODEVZDÁNÍ VZORKů - Vzorky se odevzdávají ve stanovením termínu zdravotníkovi ZO - př. Viktor Hluchanič, Nejdek, náměstí Karla IV 158/8, mobil: 776 727 608. Na adrese bude schránka pro vhození vzorku kdykoli.
     
  7. LZE POŽÁDAT O VYŠETŘENÍ MORU VČELÍHO PLODU – zájemci si mohou z téhož vzorku nechat vyšetřit měl i na původce moru včelího plodu. Toto vyšetření je placené přímo včelařem – 450,-Kč.
     

      Povinnost odevzdat vzorky k vyšetření platí i pro včelaře, kteří v ČSV organizováni nejsou.