Recepty na přípravu medu pampeliškového, sedmikráskového a z černého bezu
Pro zájemce o ochutnání medů jiných chutí jsem připravili 3 zajímavé recepty, které můžete právě v následujícím období po rozkvětu pampelišek, černého bezu a sedmikrásek sami vyzkoušet. Poté se můžete s námi podělit o Vaše názory i názory přátel kteří tyto medy – sirupy ochutnají a také zaslat další zajímavé recepty.
Pampeliškový med
Pomáhá při léčbě nachlazení a kašle.
K přípravě potřebujete:
400 velkých rozvinutých květů pampelišky, 2 celé omyté citrony bez jadérek, 2 kg krystalového cukru
Příprava:
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr.
Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou) vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.
Med z černého bezu
K přípravě potřebujete:
45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů, citron, 2 kg cukru
Příprava:
Ke květům přidáme dva litry vody, jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání. Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky, převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.
Sedmikráskový med
Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek.
K přípravě potřebujete:
500 květů sedmikrásek 3/4 l vody 2 citróny 75 dkg krystalového cukru
Příprava: viz. pampeliškový med