rok 2019

Stručná informace z výroční členské schůze 2019

Stručná informace z výroční členské schůze 2019 Stručná informace z výroční členské schůze 2019 Stručná informace z výroční členské schůze 2019
V sobotu den 2.2.2019 se uskutečnila v nejdecké kinokavárně výroční členská schůze našeho včelařského spolku. Oproti tradici, byl termín z praktických důvodů posunut z března na únor a schůzi jsem spojili s odevzdáním vzorků zimní měli k vyšetření na varroázu. Myslíme si, že to byl dobrý nápad, jelikož následující týden navazuje schůze okresní organizace ČSV K. Vary, kde všechny organizace v rámci okresu odevzdávání vzorky. Současně se vyřešil i problém s objednávkami léčiv pro nadcházející sezónu. Ihned po prezenci a odevzdání vzorků měli následovalo občerstvení pro členy, které letos zajistil př. Jan Cvikl a místo tradičních chlebíčků jsem si letos pochutnali na skvělých a ještě teplých vepřových řízcích s chlebem a okurkou. Řízky byly výborné a všichni si na nich pochutnali.  

Stručná informace z výroční členské schůze 2019 Stručná informace z výroční členské schůze 2019 Stručná informace z výroční členské schůze 2019
Schůzi oficiálně zahájil předseda Roman Geisler, který všechny členy přivítal a seznámil je s programem schůze.  Následovaly zprávy o činnosti spolku, o jeho hospodaření, o zdravotním stavu včelstev a zpráva revizní a kontrolní komise. Současně byli představeni noví členové, kteří již byli přijati v průběhu roku 2018. Celkově jsme se rozrostli o 3 nové členy a věříme, že je bude včelaření bavit a aktivně se zapojí do činnosti našeho spolku. Krátce byli přítomní seznámeni i z informacemi z Krajského aktivu ČSV který proběhl koncem září v krajské knihovně v Karlových Varech a účasti předsedkyně ČSV Mgr. Machové.

V rámci výroční členské schůze bylo předáno př. Jaroslavu Svobodovi ocenění „Vzorný včelař“ u příležitosti jeho blížícího se životního jubilea, kdy v březnu oslaví 80. let a současně to je také 60. let, které věnoval včelám a včelaření. Je to až k neuvěření, že jsou mezi námi aktivní členové, kteří se i takto náročnému věku stále na plno věnují. Jménem všech členů našeho spolku ještě jednou GRATULUJEME! 

Stručná informace z výroční členské schůze 2019 Stručná informace z výroční členské schůze 2019 Stručná informace z výroční členské schůze 2019 Stručná informace z výroční členské schůze 2019
Překvapení pro členy výboru si připravil př. Petr Hrachovec, který se již řadu let věnuje řezbářství. Jako poděkování předal členům výboru ZO, kteří se aktivně podílejí na jeho činnosti a rozvoji vlastnoručně vyrobené dřevěné figurky sv. Ambrože, patron včelařů. Je to úžasný dárek a jménem všech členů výboru mu děkujeme. Je to další ukázka toho jak aktivní a šikovné členy máme v našem spolku.

Zájemci si také mohli prohlédnout obří sršní hnízdo, které měl u svého domu a přinesl ukázat př. Pišinger.

Stručná informace z výroční členské schůze 2019 Stručná informace z výroční členské schůze 2019
            Uplynulý rok bohužel nelze hodnotit z pohledu včelaření a výnosu medu nijak pozitivně. Oproti předloňskému roku byl medný výnos nižší o více jak 2/3 a všichni jsem se potýkali se suchým létem a starostmi kdy již včely začít krmit. Vše zkomplikovala ještě také melicitóza, která v průběhu srpna dorazila a ten kdo neměl včas zakrmeno měl velké starosti. Přesto se část věci jak v rámci spolku tak členům podařilo. Spolek pokračoval v organizaci pravidelných pátečních posezení, část členů se účastnila i dalších výjezdních seminářů a akcí.

Nejen díky členům výboru, ale i části řadových členů našeho spolku jsem se opět posunuli vpřed, nastavili systém společného podzimního ošetřování, stále se daří vylepšovat naše internetové stránky a vzájemně si pomáhat a informovat o nových poznatcích v oboru. Všichni věříme, že tento rok bude pro nás včelaře úspěšnější a bude se dařit nejen nám, ale i našim včelkám. 

 

-MH-