rok 2019

Páteční včelařské posezení – Leden 2019

První letošní páteční posezení proběhlo po delší době opět v Nových Hamrech v Hotelu Seifert. I přes nevlídné počasí se nás v teple salonku restaurace sešlo 12 statečných. Hlavním tématem byla situace a zdravotní stav včelstev po podzimním ošetřování. Nový systém společného ošetřování, kdy se včelaři sami hlásí svým důvěrníkům se pravděpodobně osvědčil a vše proběhlo bez závažnějších komplikací. Horší to je již trochu se  zdravotním stavem včelstev. Jsou stanoviště, na kterých je podezření z úhynu i poloviny včelstev. Tuto situaci budeme muset probrat na výroční členské schůzi. A to byl také další bod pátečního posezení, které i z důvodu převahy členů výboru se chvílemi měnilo na výborovou schůzi. Z důvodu zjednodušení systému odevzdávání vzorků zimní měli se výbor shodl na přípravě výroční členské schůze již v únoru a to nejpravděpodobněji dne 2.2.2019. Vše bude závislé na kapacitních možnostech kinokavárny a volném termínu. Odevzdání vzorků měli v jednotném termínu ulehčí práci jak našemu zdravotníkovi, tak především členové spolku ze vzdálenějších obcí nebudou muset jezdit do Nejdku 2x.

Na páteční posezení se dostavil i začínající včelař Tomáš Hladký z Černavy, který má zájem o členství v našem spolku. Jeho přihláška byla přijata a naše členská základna se  opět rozroste o jednoho nového a mladého člena. Probrali jsme také včelařské akce, které jsou v dohledné době v plánu a nejbližší je Kurz výroby medoviny v Pasečnici u p. Lstibůrka ve dnech 18.-19.1.2019, na který se přihlásilo 14 členů našeho spolku. Zatím nejsou žádné informace ke konferenci v Plzni, na kterou jsem rádi a pravidelně jezdili, ale již se ví o Jarním semináři nástavkového včelaření v Nepomuku,  který je plánován na 23.3.2019. Již nyní se na něho moc těšíme.

Přítel Josef Imrich ze Šindelové přinesl na ochutnání 2 druhy vlastní medoviny, tak další část posezení se věnovala degustaci, hodnocení a předávání zkušeností z její výroby. Všichni si toto setkání užili, poděkování samozřejmě patří i vzorné obsluze hotelu Seifert, která se o všechny i přes velkou obsazenost hotelu i restaurace skvěle postarala.

Posezení se opět povedlo a již se těšíme na další setkání, o kterém se zájemci dozví včas na našich stránkách.

-MH-