rok 2019

Páteční včelařské posezení – duben 2019

Dubnové páteční posezení proběhlo opět v Nových Hamrech v hotelu Seifert. Tentokrát bylo hlavním tématem přísev luk v suchých oblastech se zaměřením na jeteloviny a další vhodné rostliny. Krátkou přednášku si připravil náš člen př. Ing. Petr Hasal, který se v únoru zúčastnil semináře pro chovatele ovcí a toto téma tam také zaznělo. Je to téma nad míru důležité, protože nedostatek vody byl v loňském roku obrovský a hydrometeorologové předpovídají, že ani letošní rok nebude na vodu lepší. Suché louky netrápí jen chovatele dobytka nebo zemědělce věnující se rostlinné výrobě, ale také nás včelaře. Přestože existuje určitý rozpor mezi zájmy chovatelů dobytka a chovatelů včel v oblasti sečení luk a pastvin, lze najít některé styčné body. Určitě právě přísev jetelovin a některých dalších rostlin je i pro včelaře důležitý. Zajímavé byly i mapy mapující srážky a hladinu podzemních vod, a jejich významný pokles v loňském roce.

Ve druhé části večera nás př. Vlastimil Zázvorka seznámil s svou dovolenou v Indonésii a přivezl na ochutná také med, který se tam prodává. Med byl tmavší, tekutý  celkem chutný s určitou příchutí, kterou jsem nebyli schopni identifikovat, ale nebyla nepříjemná a med nám chutnal. Přestože tam byl téměř měsíc, bohužel však nenarazil na žádného včelaře, který by se s ním mohl podělit o praktické zkušenosti včelaření na ostrově Sulawesi. Vyprávěl spoustu dalších zajímavých věcí, ale všiml si také velkého úbytku hmyzu na ostrově, např. motýly, které před několika lety byli všudypřítomní, letos viděl letos jen výjimečně. Jelikož se tam také potápěl, viděl na vlastní oči množství igelitů a plastů  v moři,  ve více jak půlmetrové  vrstvě, které putují mořem a znemožňují na některých místech ponor.         

Obě témata byla velmi zajímavá a iniciovala další diskusi. Kromě toho již někteří z nás provedli rychlou jarní prohlídku, která zatím nevěští nic dobrého z hlediska úhynů, především z důvodu podzimní melicitózy, která stanoviště potkala. Uvidíme jak to skutečně bude na jaře a co letošní rok přinese. Oproti Praze, kde již je řada stromů v plném květu na nejdecku se ještě přírodě jen nesměle probouzí do jara.

Opět jsme si všichni, a tentokrát se nás sešlo 18 včetně nové zájemce o včelaření, páteční posezení pěkně užili a uvidíme již plánujeme květnové posezení.

 

-MH-