rok 2019

Páteční včelařské posezení – červen 2019

Naposledy před prázdninami jsme se sešli na našem pravidelném posezení v pátek 7. června 2019 v 18:00 hod. v restauraci Smolnička ve Smolné Peci. Hned úvodem bychom chtěli poděkovat vedení obce, že nám k našemu bzučení poskytlo krásné prostory ve společenském sále a také děkujeme obsluze, která se o nás vzorně starala. Tentokrát nás bylo 17 včetně dvou nových členů a po zahájení si všichni přítomní připomněli minutou ticha tragické úmrtí přítele Miroslava Fedora ze ZO ČSV Božičany.  Poté jednatel spolku prezentoval poznatky ze včelařského dne v Teplicích nad Metují, které společně se ZO Přibyslav organizoval př. František Čáp. Tato akce, které se účastnilo přes 40 včelařů byla velmi pěkná a zajímavá i díky přednáškám př. Hubače a př. Marady. Zvláště přínosná byla praktická ukázka inseminace matek. Poté jsme v rámci posezení probírali téma zřízení včelařské pohotovosti k odchytu rojů, účast na nejdecké pouti a letní objednávku léčiv. Aktuálním tématem také bylo zapojení se do sbírky na pomoc s obnovou unikátního včelína v Ořechu, který dne 5.6.2019 shořel.

Poté př. Petr Hrachovec prezentoval postřehy z výletu na sv. Hostýn a svěcení praporů, kterého se někteří z našich členů zúčastnili na pozvání včelařů z Lokte. Více k této akci najdete na našich stránkách. Dále se podělil také o zajímavosti z výstavy Vina Natura v Lysé nad Labem, které se zúčastnili 4 naši členové.

Pozvání na posezení přijal také př. Josef Imrich ze Šindelové, který se již pravidelně našich akcí účastní a vždy je ochoten poradit a pomoci všem, kteří o to mají zájem a jelikož dne 7.6.2019 oslavil významné životní jubileum - 70 . let, jménem našeho spolku jsme mu také popřáli hodně zdraví a pohody v dalším životě, jakož i radosti kolem včel. Na posílení zdraví obdržel lahvinku medoviny a také pamětní list.  

Během prázdnin z důvodu dovolených páteční posezení nebudou a sejdeme se opět až v září. Jménem výboru ZO Nejdek přejeme všem členům a přátelům včel krásné letní dny, pohodovou dovolenou a hlavně plné medníky!

-MH-