rok 2019

Páteční včelařské posezení – březen 2019

Páteční včelařské posezení – březen 2019 Páteční včelařské posezení – březen 2019 Páteční včelařské posezení – březen 2019

V pátek 1.3.2019 jsme se opět sešli na našem pravidelném včelařském posezení v Nových Hamrech v hotelu Seifert. A jelikož změna je život, tak i březnové posezení jsme pojali trochu jinak. Po úvodním slově přítele M. Hrachovce, jsme již všichni sledovali 20 minut vystoupení mladého kouzelníka. Náš kouzelník se jmenuje Petr Hunyor, je mu 12,5 roku a pochází z Krajkové, teď ale bydlí v Počernech a chodí na základní školu ve Staré Roli. Kouzlit začal sám od 6 let, je samouk a většinu kouzel se naučil podle internetu. Trénuje a zkouší doma a jeho prvními diváky tak je především rodina. V loňském roce vyhrál ve své kategorii 2. místo na mistrovství republiky v moderní magii v Týně nad Vltavou. Převedl nám řadu kouzel počínaje trikem s hůlkou, kartami, šátky, hádání čísel, s kovovými kruhy, s kouzelnými světýlky a řadu dalších. Myslím, že všichni přítomní byli překvapeni jeho zručností a jistotou ve vystupování. Celé vystoupení se moc povedlo a opravdu mu srdečně děkujeme, velice nás pobavil a potěšil.

Páteční včelařské posezení – březen 2019 Páteční včelařské posezení – březen 2019 Páteční včelařské posezení – březen 2019
Po kouzelníkovi jsme samozřejmě chtěli vyčarovat také pár kilogramů medu, to však dle jeho slov zatím neumí a tak to budeme muset opět nechat na našich včelkách.  Po této milé kulturní vložce jsme opět „začali bzučet“. Přítel Josef Imrich přinesl na ochutnání medovinu po prvním stáčení dle postupu p. Lstibůrka, kterou jsme mu hned zhodnotili. To rozvinulo další debatu a pokusy s měřením obsahu cukru a řadu dalších rad jak medovinu vyrábět.  Diskuse se vedla i o výsledcích vyšetření vzorků zimní měli a nastavení postupu jarního ošetření. Všech, kterých se toto povinné ošetření týká budou informováni emailem naším zdravotníkem Viktorem Hluchaničem, který ve vhodný čas navrhne 2 termíny, na které připraví léčivo k vyzvednutí.

Všechny nás už trochu „svrbí prsty“ a rádi bychom se již do včel šli podívat. Přes pár pěkných dnů koncem února stále v okolí Nejdku leží spousta sněhu a jaro to zatím nepřipomíná. Budeme muset ještě pár týdnu vydržet a proto se opět sejdeme první pátek v dubnu v Nových Hamrech, na dalším příjemném včelařském posezení. Pozvánka a téma bude také brzy zveřejněno na našich stránkách.    

 

-BLA+MH-