rok 2019

Kurz výroby medoviny a medových vín – leden 2019

Kurz výroby medoviny a  medových vín – leden 2019 Kurz výroby medoviny a  medových vín – leden 2019 Kurz výroby medoviny a  medových vín – leden 2019
V sobotu 19. ledna 2019 se  10 členů našeho spolku společně se dvěma hosty ze ZO Ostrov a ZO Sokolov zúčastnili kurzu výroby medoviny a medových vín u ing. Jaroslava Lstibůrka v Pasečnici u Domažlic.  Kurz probíhal v rámci Letních škol nástavkového včelaření PSNV. Sešli jsme se již v pátek v podvečer na degustaci medových vín v hotelu Bohmann ,nedaleko Pasečnice v obci  Babylon. V salonku po dobré večeři p. Lstibůrek se svojí manželkou přivezli k degustaci část svých výrobků.  Nejdříve jsme si vyzkoušeli poznat několik vůní, se kterými se můžeme při výrobě medoviny setkat a často můžou být důvodem chyby, jichž se dopouštíme. Pak jsem ochutnali některá vyrobená medová vína s různými příchutěmi. Někteří z nás dovezli vlastní vzorky  medoviny a tak došlo na hodnocení i těch. Večer se velmi vydařil a diskuse nejen kolem medoviny, ale i dalších témat okolo včel neměli konce.

Kurz výroby medoviny a  medových vín – leden 2019 Kurz výroby medoviny a  medových vín – leden 2019 Kurz výroby medoviny a  medových vín – leden 2019 Kurz výroby medoviny a  medových vín – leden 2019             
  Druhý den po snídani jsem vyrazili přímo již k manželům Lstibůrkovým.  Po přivítání začal dopolední blok přednášek, při kterých jsme se seznámili s historií výroby medoviny, medových vín, medového piva, druhy kvašení, základy technologického postupu i legislativou s touto výrobou spojenou. Přestávky nám paní Lstibůrková vyplnila dobrou kávou a koláčem. Po obědové pauze a dobrém obědě opět v hotelu Bohmann přešel kurz do praktické části. Každý si mohl připravit 4 l vlastní medoviny. Ti, kteří neměli s sebou potřebné vybavení, vše potřebné poskytli organizátoři, včetně medu, demižonu i připravených a namnožených kvasinek. Nejdříve bylo potřeba provést výpočet, jaké množství medu a vody naředit, jak změřit obsah vody v medu, cukernatost  roztoku, jeho teplotu a správně provést naředění. Nejen dostupnost potřebného vybavení, ale především rady lektora přispěly k tomu, že se všem příprava medového roztoku podařila.

                Poté co si všichni připravili často první vzorek medoviny v životě, nás p. Lstibůrek vzal do svého provozu, kde ukázal jak probíhá výroba medových vín ve větším rozsahu. Prohlédli jsme si i kvasné tanky i nerezové nádoby, kde medové víno  následně zraje. Velmi důležitá je i oblast stabilizace medoviny, její filtrace a stáčení. V závěru jsem probrali také nejčastější chyby, kterých se při výrobě můžeme dopustit a jak jim předcházet. Významný podíl na výsledné kvalitě má jak kvalita použitého medu, tak i čistota a dezinfekce celého výrobního procesu.

Kurz výroby medoviny a  medových vín – leden 2019 Kurz výroby medoviny a  medových vín – leden 2019 Kurz výroby medoviny a  medových vín – leden 2019

                Průběh a organizace celého kurzu byla perfektní , všichni jsem si to moc užili a odvezli si nejen mnoho nových a zajímavých informací, ale také svou první medovinu, která se nám snad se štěstím učedníka povede. Ještě jednou bychom moc chtěli poděkovat manželům Lstibůrkovým za velmi milé přijetí, skvělou atmosféru, za mnoho cenných rad  a krásně strávenou sobotu.

 

-MH-