rok 2018

Páteční včelařské posezení – duben 2018

První pátek v dubnu, tedy 6.4.2018 jsem se opět sešli na našem pravidelném posezení a tentokrát ve Smolných Pecích. Je to téměř rok, kdy jsme v sále Smolničky byli naposledy. Opět patří velké poděkování vedení obci za poskytnutý prostor a také obsluze restaurace, která se o nás výborně starala. Tentokrát se  nás sešlo skutečně hodně, celkem 22 členů. Posezení zahájil a uvedl předseda Roman Geisler,  který představil nováčky a naše budoucí nové členy. Potom se probíralo, kdy bude další tavení vosku a parafínování nástavků, a kolik členů má se zapojit.
Páteční včelařské posezení – duben 2018 Páteční včelařské posezení – duben 2018 Páteční včelařské posezení – duben 2018
A pak již měl hlavní slovo pozvaný včelař přítel Josef Imrich, který členem sokolovské ZO a včelaří 25 let. Své stanoviště má v Šindelové a celkem se stará o 30 včelstev. S sebou měl bedýnku včelařských pomůcek  na ukázku, od přelarvovacích lžiček, přes chovné loučky, matečníky,  plástve, rojáček, barvy na značení matek a spoustu drobností a svých vlastních vychytávek. Přítel Imrich povídal téměř 2 hodiny o tom, jak včelaří on, co v průběhu celého roku dělá, co se mu povedlo a co ne. Ostatní včelaři ho neustále zastavovali svými dotazy,  a tak to vlastně byla neustálá diskuze, co a jak u včel dělat. Pan Imrich se také zabývá chovem matek a každoročně si kupuje inseminovanou matku z Dolu, kterou vylepšuje svůj chov.  Stále pozoruje svá včelstva a snaží se vybrat ta nejlepší a nejkvalitnější z nich, které následně rozšiřuje. Nejlepší prevencí rojení jsou oddělky,  ale tady v Krušných horách je to léto velmi krátké.
Páteční včelařské posezení – duben 2018 Páteční včelařské posezení – duben 2018 Páteční včelařské posezení – duben 2018
S chovem matek mám přítel mnohaleté zkušenosti, které získal především na brigádách ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole, kam téměř každou sezonu jezdí. Detailně popisoval celý postup od výběru 1. denní larvičky až po líhnutí matek a jejich přidávání do včelstva.

Jeho vyprávění bylo velice milé, poučné a zajímavé, za to mu moc moc děkujeme. Naše posezení se povedlo a již se těšíme další setkání, které bude ve Vysoké Peci v květnu.

 

-BLA-