2022

Včelařský výlet do Německa

    Včelařský výlet do Německa

                  V sobotu dne 11.6.2022 se uskutečnil plánovaný jednodenní výlet našeho včelařského spolku do Německa do Blockhausenu na výstavu dřevěných soch v přírodě a na návštěvu k místnímu včelaři. Kromě členů spolku se účastnili i rodinní příslušníci a příznivci včelaření i řezbářství. Odjezd byl ráno v 07:30 hod. z nejdeckého autobusového nádraží minibusem fa. Cvinger bus s.r.o., a za cca 2 hodinky jízdy jsme byli na místě. Z parkoviště vedla příjemná procházka podél lesa s naučnou včelařskou stezkou, prvními dřevěnými sochami a řadou vyřezávaných laviček k odpočinku. Postupně přibývalo soch zasazených tematicky v lese až k louce, na které probíhala realisticky působící bitva vikingů s místními obyvateli. Sochy byly nádherné a detailně propracované. O kousek dál byly sochy znázorňující znamení zvěrokruhu, hornické městečko a následovalo nové téma - soch z pohádek bratří Grimmů v moderním pojatí. Moderní červená Karkulka dělající si selfie s vlkem, který ležel v posteli a něco hledal na notebooku, Jeníček s Mařenkou a Ježibabou, Sněhurka se 7 trpaslíky a další.  Postupně jsme došli k několika srubům, kde byla restaurace, občerstvení a obrovský stůl z jednoho kmene o délce přes 40 m, na který se údajně vešlo 10.000 lahví místního piva. Před několika dny zde skončilo další sympozium, na který se sjíždějí řezbáři z celého světa, např. USA, Japonska, Norska, Ukrajiny a dokonce i z ČR.  Letošní téma byli Indiáni, šamani, druidi a mezi nimi i moravský Radegast. Kromě toho jsme obdivovali řadu bojovníků a rytířů na koních, bájné draky a saně. V stánku s občerstvením jsme ochutnali místní wurst a pivo.

       Při zpáteční cestě jsme se zastavili u místního včelaře, který právě vytáčel med a ochotně nám ukázal řadu klátů, které umělci vyřezali v přechozích letech. Některé má osazeny včelstvy a jak bylo vidět i včelám se tyto velmi propracované příbytky velmi líbí. Cestou k autobusu jsme se ještě zastavili u Eskymáků lovící medvěda a u souboje jelenů. Počasí nám opravdu přálo, bylo velmi příjemně a všichni jsme byli z výletu nadšeni. V podvečer jsme dorazili opět bezpečně zpět do Nejdku. Děkujeme řidiči p. Cvingerovi za zajištění dopravy a snad někdy příště na nějakém pěkné výletě na shledanou.  

       Pro ty, kteří zaváhali přikládáme pár fotografií z výletu.

Včelařský výlet do Německa Včelařský výlet do Německa Včelařský výlet do Německa Včelařský výlet do Německa Včelařský výlet do Německa Včelařský výlet do Německa