2020

Včelařské muzeum Moravského krasu

Včelařské muzeum Moravského krasu

Dne 19. července 2020 brzy ráno jsme v rámci rodinné dovolené na Blanensku kromě jiného navštívili rozhlednu Veslice – Podvrší. Rozhledna je železobetonová, vysoká 48 m a byla postavena v roce 2001. Stojí na kopci Podvrší v nadmořské výšce 590 m n.m.  Byl z ní krásný výhled na okolí. Ale proč píšu o rozhledně na včelařských stránkách? Je to proto, že při parkování nedaleko rozhledny jsme narazili na Muzeum včelařství Moravského krasu. A jako správná včelařská rodina, jsme ho museli navštívit. Muzeum je v nově zrekonstruovaném kulturním domě v obci Veselice. Vstupné je za lidové ceny – dospělí 30,- Kč a děti 20,- Kč. Během prázdnin mají otevřeno každý den od 10 – 18 hod., v září jen o víkendech.  

      V muzeu nás přivítala mladá průvodkyně, která nás s velmi poutavým výkladem provedla celým muzeem. Většinu exponátů věnovali do muzea místní včelaři a tak jsem si mohli prohlédnout řadu jedinečných včelařských pomůcek, jako jsou formy na lití mezistěn, různé druhy úlů a rámků, řadu jedinečných medometů i hnízdo sršňů, kteří se usadili v jednom včelím úle. Přestože se sestrou již spoustu věcí ze včelaření známe, opět jsme se dozvěděly i některé nové a zajímavé věci. Slečna průvodkyně byla moc šikovná a na závěr jsme ještě po malém občerstvení vyluštily včelařskou tajenku, ze které jsme se dozvěděly, že včelí jed se jmenuje APISIN.

V muzeu se nám moc líbilo a všem ho můžeme doporučit a pokud budete mít cestu kolem určitě se tam stavte. Přikládáme pár fotografií.

 Markéta Hrachovcová 2020

Včelařské muzeum Moravského krasu

Včelařské muzeum Moravského krasu

Včelařské muzeum Moravského krasu

Včelařské muzeum Moravského krasu