2019

Univerzální jazyk včel: Vědci úspěšně dešifrovali včelí esperant

Univerzální jazyk včel: Vědci úspěšně dešifrovali včelí esperant

Výzkumníci Margaret Couvillonová a Roger Schürch z Virginia Polytechnic Institute and State University publikovali v dubnu výsledek své studie v magazínu Animal Behaviour kde tvrdí, že se jim podařilo popsat univerzální kód umožňující dešifrovat komunikaci včelNejedná se však o řeč v našem slova smyslu, ale spíš o odkrytí významu charakteristického včelího vrtivého pohybu, který se označuje také jako osmičkový tanec.

Pokud včela medonosná najde nový zdroj nektaru, zatančí typický taneček, aby upozornila kolegyně. Pro tyto příležitosti existuje dokonce před vstupem do úlu jakýsi „taneční parket“. Některé prvky pohybu sdělují podrobnosti o zdroji potravy: Například jeho délka koresponduje se vzdáleností od úlu a úhel těla tanečnice vzhledem ke slunci označuje správný směr.

Badatelé z Virginia Tech si všimli, že včely, jež komunikují ohledně stejného zdroje nektaru, občas svoje tanečky pozměňují. Rozhodli se proto zjistit, jak velký mají zmíněné odlišnosti vliv na nalezení potravy.

V rámci studie zkoumali 85 označených včel medonosných ze tří různých úlů a ukázalo se, že komunikační systém funguje univerzálně: Neváže se na poddruh ani konkrétní lokaci. Jinými slovy by „včela z Anglie pochopila kolegyni z Virginie a našla by zdroj potravy stejným způsobem s podobnou úspěšností“. Obecně platný kód má přitom nezměrný význam nejen z hlediska vědy, ale rovněž ekologie – hrozba vymírání včel, jež opylují plodiny nezbytné pro člověka, totiž stále narůstá. 

Zdrojhttps://www.stoplusjednicka.cz/univerzalni-jazyk-vcel-vedci-uspesne-desifrovali-vceli-esperanto