2019

Medvědi chodili včelaři na med, udělal z nich své ochutnávače

Medvědi chodili včelaři na med, udělal z nich své ochutnávače

Dlouhé měsíce se turecký zemědělec a včelař Ibrahim Sedef snažil vyzrát na medvědy, kteří mu chodili krást plástve. Když nic nepomohlo, rozhodl se poslechnout klasickou radu: Když nemůžeš nepřítele porazit, spoj se s ním. Schoval úly do klecí, postavil je do výšky, nic nepomohlo. Jeho úly na farmě nedaleko Trabzonu se staly vítanou spižírnou pro medvědy, kteří si vždy našli způsob, jak se k lahodnému medu dostat.

Místo, aby se Sedef snažil dál medvědy zastavit, rozhodl se, že pro něj budou testovat med. „Když potřebuješ otestovat med, díky medvědům může být otestován opravdu nezaujatě,“ řekl si Sedef.

Vyrobil tedy bytelný dřevěný stůl, na které umístil misky s medem. Poslední čtyři měsíce testoval, který med zaujme medvědy nejvíc. Medvědi pochopitelně vyžrali med všechen, Sedefa však zajímalo, ke kterému zamíří první. Před stůl postavil kamery s nočním viděním.

Pokaždé hned zamířili k tomu anzerskému. Tihle velcí chlapíci dobře ví, co dělají,“ uvedl Sedef. Tento med je vyráběn z nektarů devadesáti květin, které rostou pouze na Anzerské náhorní plošině a je považován za jeden z nejdražších na světě. Za kilogram můžete zaplatit až 300 dolarů (zhruba 7000 korun).

Když se medvědi dobývali do úlu, způsobili Turkovi škodu ve výši okolo 10 tisíc dolarů (232 tisíc korun). I přes způsobenou škodu teď medvědi přirostli včelaři k srdci. „Staráme se o včely na jedné straně a pečujeme o medvědy na straně druhé. Když je ale sleduji na videu, zapomínám na škodu, co mi způsobili a prostě je miluju,“ zakončil Sedef.

 

Zdroj: https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/medvedi-chodili-vcelari-na-med-udelal-z-nich-sve-ochutnavace-40295743