Recepty

Medovník a další recepty

Med má široké uplatnění v kuchyni počínaje jako sladidlo, přes cukrářské výrobky až po různé úpravy masa. Postupně bude hledat a na našich stránkách uveřejňovat  různé zajímavé recepty s využitím medu. Jako první jsme si pro Vás připravili více jak 30 různých receptů na  výrobu medovníku, marlenky a různých medových řezů, které jsme našli na internetu. Doufáme, že recepty budou pro Vás inspirací k vyzkoušení  a budeme rádi, pokud se s námi i ostatními podělíte o další zajímavé recepty, nebo zkušenosti s medem v kuchyni.

Všechny recepty naleznete v příloze ...

Přílohy k článku
Jméno souboru Popis Velikost
medovniky-00000002-.pdf 1276.2 Kb

Vídeňská káva s medem


Vídeňská káva s medem
Kdo neochutnal kávu s medem, vždycky se moc diví této zvláštní kombinaci. Ale zkuste ji a zjistíte, že je naprosto úžasná. Nejenže uděláte něco pro své zdraví, ale hlavně si moc pochutnáte.

Ingredience:

  •         1 malé silné espresso
  •         200 ml mléka
  •         Šlehačka do tuha ušlehaná
  •         Skořice
  •         1 lžíce medu

Postup:

  1.      Do vysoké sklenice na dno nalijete med.
  2.      Mléko ohřejete a případně našlehejte.
  3.      Nad hladinou medu držte lžíci a z konvičky pomalu lijte na lžíci mléko, aby zůstalo nad medem a nesmíchalo se.
  4.      Na mléko naklaďte lžící šlehačkou. Vlijte opatrně a pomalu espresso. Mělo by vytvořit pruh pod šlehačkou a neprostoupit do celého mléka.
  5.      Zamaskujte stopu ještě jednou lžící šlehačky, posypte skořicí a pokapejte medem.
  6.      Podávejte s úsměvem a voňavými skořicovými sušenkami.

 

Recepty na přípravu medu pampeliškového, sedmikráskového a z černého bezu

Pro zájemce o ochutnání medů jiných chutí jsem připravili 3 zajímavé recepty, které můžete právě v následujícím období po rozkvětu pampelišek, černého bezu a sedmikrásek sami vyzkoušet. Poté se můžete s námi podělit o Vaše názory i názory přátel kteří tyto medy – sirupy ochutnají a také zaslat další zajímavé recepty.

 

Pampeliškový med

Pomáhá při léčbě nachlazení a kašle.

K přípravě potřebujete:

400 velkých rozvinutých květů pampelišky, 2 celé omyté citrony bez jadérek, 2 kg krystalového cukru

Příprava:

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr.

Vaříme 60 - 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou) vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.

 

Med z černého bezu

K přípravě potřebujete:

45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů, citron, 2 kg cukru

Příprava:

Ke květům přidáme dva litry vody, jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání. Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky, převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.

 

Sedmikráskový med

Je vhodný při astmatu, kašli a chronickém zánětu průdušek.

K přípravě potřebujete:

500 květů sedmikrásek 3/4 l vody 2 citróny 75 dkg krystalového cukru

Příprava: viz. pampeliškový med