Pro členy

Podzimní ošetření včelstev proti varroáze - 2016

Na základě rozhodnutí výboru ZO Nejdek byly letos stanoveny termíny podzimní ošetřování včelstev takto:

1.    Ošetření – fumigace                        -      29.-30.10.2016
2.    Ošetření – fumigace nebo aerosol  -      12.–13.11.2016
3.    Ošetření – aerosol                            -      26.-27.11.2016

       Vyčištění podložek                           -      10.-11.12.2016

       Odběr měli                                        -      10.-11.1.2017

       Odevzdání vzorků                            -      20.1.– 5.2.2017

Žádáme všechny členy o dodržení stanovených termínů a poskytnutí maximální součinnosti komisi. Bez přítomnosti majitele včelstev nebude ošetření ze strany komise provedeno. Za léčení a zdravotní stav včelstev je odpovědný pouze včelař, nikoli ZO. Ta pouze zajišťuje léčiva, technickou pomoc (kompresor a vyvíječ) a především koordinaci ošetřování. Provedení ošetření ve stejnou dobu na všech stanovištích zvyšuje jeho účinnost.

Ti z Vás, kdo sleduje průběžně spad roztočů, zvláště po letní aplikaci kyseliny mravenčí ví, jak na tom jeho včely jsou. Letošní rok není a nebude bezproblémový.

Každý včelař bude mít v horním nástavku vyjmutý min. 1 rámek, aby bylo možné fumigaci provést. Dále si každý včelař sám zajistí uzavření oček a česen, jakož i jejich následné otevření cca po 30 minutách. Tyto úkony NEPROVÁDÍ KOMISE!

V týdnu před plánovaným ošetřením bude každý včelař kontaktován emailem nebo telefonicky důvěrníkem pro danou oblast k potvrzení termínu a účasti. Kontakty na jednotlivé komise jste obdrželi na výroční členské schůzi a jsou také uvedeny na našich stránkách v sekci „Pro členy“ .

Věřím, že podzimní ošetření proběhne jako vždy bez problémů. Všem předem děkuji za vstřícnost a především chci jménem všech členů ZO Nejdek poděkovat důvěrníkům a členům komisí za jejich práci a ochotu pomoci ostatním, a tím přispět ke zdraví našich včeliček.

-MH-