Osobnosti včelařství

Osobnosti včelařství - Štěpán Soudek (28. 8. 1889 - 20. 2. 1936)

Osobnosti včelařství - Štěpán Soudek (28. 8. 1889 - 20. 2. 1936)
 

  • Zakladatel výuky včelařství na dnešní Mendlově univerzitě v Brně
  • Odhalil funkce hltanových žláz při krmení včelího plodu (publikoval 1927)
  • Zoolog, entomolog, hydrobiolog, půdní biolog, ornitolog, včelař
  • První československý profesor použité entomologie
  • Člen vědecké společnosti The Societa of the Sigma

 

Dr. Štěpán Soudek se narodil 28.srpna 1889 v Hluboké nad Vltavou. Gymnázium vystudoval v Českých Budějovicích a poté studoval přírodovědu na Karlově univerzitě. Po první světové válce, kterou prodělal jako důstojník, se stal středoškolským profesorem. V roce 1920 se stal asistentem při zoologickém ústavu Vysoké školy zemědělské v Brně. V té době se věnoval především studiu mravenců o nichž vydal řadu vědeckých prací.

Od roku 1924 se začal Štěpán Soudek věnovat problematice včely medonosné. Podařilo se mu získat americké státní stipendium. V letech 1925 a 1926 v této zemi studoval praktickou entomologii a včelařskou vědu. Pobyt na univerzitách i poznání chodu velkých včelařských závodů mu vynesly mnohé teoretické i praktické poznatky, zejména pak v tzv. užité entomologii, což je znalost hmyzu pro praktické využití v zemědělství a lesnictví. Po návratu do vlasti se stal jejím průkopníkem a vášnivým propagátorem. Tomu odpovídala i jeho práce Praktická entomologie ve Spojených státech severoamerických, kterou u nás vydala Zemědělská akademie.

Mezi nejvýznamnější vědecký počin dr.Soudka patří objev funkce hltanových žláz včely. Už za pobytu v Americe na Cornellově univerzitě, konal první pokusy a pokračoval v nich po návratu do vlasti. Objev jej povýšil mezi světové vědecké kapacity oboru včelařství.

Přesto, že se stal tak významným vědcem, že měl mnoho povinností spojených s postavením docenta a později profesora Vysoké školy zemědělské, našel si čas i na organizátorskou práci ve včelařské organizaci. Zúčastňoval se porad, podílel se na vytváření včelařské expozice na výstavě soudobě kultury v Brně roku 1928, účastnil se práce v družině plemenného chovu včel, zastupoval včelaře při jednáních s různými státními korporacemi, stal se dokonce předsedou svazové cukerně komise. Jeho zásluhou (a zásluhou Msgre.Františka Adamce, který pohnul Ústředí, aby věnovalo určitou finanční částku) byl postaven pro studijní účely v zahradě Vysoké školy včelín. Přednášky Prof.Soudka směli navštěvovat i studenti jiných brněnských Vysokých učilišť.

Významnou érou v existenci časopisu Včely moravské, bylo sedmileté údobí, po které ji Štěpán Soudek redigoval. Nesčetně bylo článků, námětů, rad‘ jejichž byl autorem. Pod jeho redakcí měl časopis vzorovou úroveň.

Na mezinárodním poli se Soudek zasazoval o přátelskou spolupráci mezi včelaři. V Bělehradě, na všeslovanském sjezdu, usiloval o společný vědecký orgán slovanských včelařů. Působil v Apis clubu, byl členem vědecké společnosti The Society of the Sigma při Cornvellově univerzitě v USA a členem Československé akademie věd.

Nečekaná smrt jej zastihla 20.února 1936 ve věku šestačtyřiceti let.