rok 2016

Chvála medu 2016

Nejen včelaři se opět po roce sešli v sobotu 30.7.2016 na Horním hradě na každoroční akci „Chvála medu! Aneb sladké slavnosti na Hauenštějně“. Počasí bylo perfektní a každý si zde přišel na své. Kromě stánků se skvělým občerstvením, zde byly různé upomínkové předměty, ale především stánky se včelími produkty. Včelaři ze ZO Loket přivezli na ochutnání několik druhů medoviny také medové pivo (14ᵒ), které všem velmi chutnalo. Návštěvníci si zde mohli zakoupit i další včelí produkty, a to nejen med, včelí kosmetiku a medovinu, ale také svíčky a výrobky z vosku. PSNV zde měla také svůj stánek, ve kterém pomocí názorných pomůcek a pozorovacího úlu seznamoval zvláště děti a laickou veřejnost se životem včel. Organizátoři připravili i dvě velmi zajímavé přednášky speciálně pro včelaře. Jako první velmi poutavě přednášel v rytířském sále Bc. Michal Počuch o producentech medovice. Po krátké přestávce navázal na přednášku i praktickou částí – komentovanou procházkou po místním arboretu, kde si každý mohl vyzkoušet najít tyto producenty na různých stromech. Není to tak jednoduché, jak se to na první pohled může zdát.

Odpoledne program pokračoval přednáškou MVDr. Zdeněk Klíma o apiterapii. Pořadateli byl požádán, aby svou přednášku maximálně zkrátil. Přesto mluvil o všech produktech včel přes dvě a půl hodiny a přitom mnohé ze své přednášky k nevoli posluchačů přeskočil. Ten, kdo už někdy na jeho přednášce byl, ví jakou smršť informací na své posluchači doslova vychrlí. Vždy je to ale nesmírně zajímavé a poučné. Jednalo se o nové informace z léčení pomocí medu, včelího jedu, propolisu, vosku, mateří kašičky, sušenými včelami, trusem zavíječe voskového, léčení pomocí úlového vzduchu, „úlové vody“. Mnohé z těchto prostředků má vyzkoušeno jako veterinář na zvířatech, kde to dokumentuje i fotografiemi. Podařilo se nám zjistit, že celá přednáška proběhne na setkání včelařů v Plzni v říjnu tohoto roku. O přesném datu a místu konání budeme na těchto stránkách včelaře informovat.

Celý den probíhal na nádvoří hradu i doprovodný program -  vystoupení šermířské skupiny, hudební a taneční vystoupení. Děti se mohly  projet na koni a vyzkoušet některé středověké dovednosti. Z našeho spolku se zde také sešlo několik členů i s rodinami a všichni si pěkný sobotní den užili. Tato akce je každoročně velmi oblíbená a proto se již nyní těšíme na další ročník a všem ji můžeme jen doporučit.

Během návštěvy Horního Hradu byla pořízena fotografie jednoho našeho člena, kterého?

Chvála medu 2016

-MH-